Kalnų dviračiai (MTB)

Išgirdus žodžius „pasivažinėjimas dviračiu“ net nenorite pagalvoti apie dviračių takus ar asfaltą ir mieliau mestumėte iššūkį gamtos jėgų sukurtos kliūtims? Tuomet kalnų dviratis būtent jums. Žvyras, smėlis, purvas, skardis, staigūs posūkiai – visa tai ir dar daugiau nebaisu, turint šią transporto priemonę.

Tvirtas kalnų dviračio rėmas yra pritaikytas važiuoti per kliūtis, o gilus padangų protektorius užtikrina, kad į kalną įvažiuosite net ir per slidų purvą. Tiesus, stabilus vairas su primontuojamais ragais leidžia tvirtai ir tiksliai valdyti dviratį, važiuojant per smėlį, purvą ar šaknis. Sklandų važiavimą nestabiliu gruntu taip pat užtikrina didelis pavarų (ypač žemų) kiekis. Tuo metu svirtiniai arba diskiniai (priklausomai nuo modelio) kalnų dviračio stabdžiai leidžia laiku jį sustabdyti, net jei ant ratlankio yra susikaupusio purvo.

Filtruoti:
Pristatymas
Kaina
Prekinis ženklas
Tipas
Rėmo dydis
Rato dydis
Pavarų skaičius
Stabdžių sistema
Rėmo medžiaga
Spalva
Filtravimas

Kalnų (MTB) dviračiai

Kalnų dviratis, atpažįstamas iš trumpinio MTB (angl. Mountain Terrain Bike), yra populiariausia dviračių rūšis tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje. Tiems, kurie nuo minties apie kelionę dviračiu kalvotomis vietovėmis, dar nepramintais takais ar netikėtomis kliūtimis stebinančiais kelias negali nusėdėti vietoje, MTB dviračiai jau seniai tapo antrąja meile. Milžinišką populiarumą kalnų dviračiai įgijo dėl savo manevringumo ir patvarumo. Jie yra vieni universaliausių dviračių rinkoje, tinkantys tiek kalnų dviračių sporto profesionalams, tiek pasivažinėjimą dviračiu laikantiems hobiu. Tam, kad šie gaminiai džiugintų ne vienus metus ir suteiktų nepamainomą važinėjimo malonumą, žemiau pateikiame gaires, ką pravartu žinoti renkantis naująjį pirkinį.

MTB dviračių skiriamieji bruožai

Kalnų dviračių trasos dažnai yra ištisas kliūčių ruožas. Dėl to kalnų dviračiai sukurti taip, kad būtų greiti, manevringi ir jautrūs. Jų turimos savybės leidžia įveikti įvairias kliūtis, su kuriomis dažniausiai susiduriama važiuojant bekelės reljefu, pradedant duobėmis, medžių šakomis ar šaknimis, baigiant didelėmis uolomis ir daugybę kitų nelygumų bei kliūčių. Nepaisant to, kad vieni modeliai yra labiau pritaikyti iškiliam, nelygiam reljefui nei kiti, visi kalnų dviračiai gaminami siekiant užtikrinti geresnį sukibimą, amortizaciją ir komfortą bekelėje. MTB dviračiai iš kitų išsiskiria patvarumu, ypač svarbiu dėl smūgių ir vibracijų, kurias turi atlaikyti gaminys, važinėjant nelygiomis vietovėmis.

Iš daugybės skirtingų dviračių rūšių, modelių ir dizainų kalnų dviračiai išsiskiria keliais parametrais:

  1. MTB dviračiai turi stiprų ir tvirtą rėmą bei platų, lygų vairą, padedantį lengviau valdyti dviratį sudėtingomis kelio sąlygomis.
  2. Kalnų dviračiai pasižymi storomis, gilaus protektoriaus padangomis bei yra komplektuojami su amortizacine šake, kuri sugeria vibracijas, atsirandančias važiuojant per duobes, medžių šaknis ar kitus nelygius paviršius.
  3. Didelis pavarų pasirinkimas yra dar vienas šio tipo gaminių skiriamasis bruožas. Platus pavarų pasirinkimas leidžia lengviau prisitaikyti prie pasikeitusio važiavimo stiliaus ir patogiau įveikti kliūtis.

Kalnų dviračių dydžiai

Nepaisant naujo pirkinio kokybės, ne mažiau svarbu, kad kalnų dviratis būtų tinkamo dydžio. Geriausiai kiekvienam tinkantys MTB dviračiai priklauso nuo asmens ūgio (žr. lentelę apačioje). Jei esate tokio ūgio, kad galite rinktis iš dviejų dydžių, patartina rinktis mažesnį. Mažesnį kalnų dviračio dydį galėsite kompensuoti įvairiais priedais.

Kalnų dviračio dydžių lentelė

Ūgis

Rėmo dydis

Rėmo dydis coliais

Rėmo dydis centimetrais

148cm – 158cm

XS

13″ – 14″

33 – 37

158cm – 168cm

S

15″ – 16″

38 – 42

168cm – 178cm

M

17″ – 18″

43 – 47

178cm – 185cm

L

19″ – 20″

48 – 52

185cm – 193cm

XL

21″ – 22″

53 – 57

193cm – 198cm

XXL

23″ – 24″

58 – 61

Be kalnų dviračių rėmo dydžio svarbus ir rato dydis. Šiuo metu itin populiarūs kalnų dviračiai su 29 colių ratais. MTB dviračiai su tokio dydžio ratais ilgiau rieda, todėl įveikti ilgus atstumus tampa lengviau. 29 colių ratai pasižymi platesniu paviršiaus plotu negu 26 ar 27.5 colių ratai. Tai suteikia jiems geresnį sukibimą su paviršiumi bei užtikrina didesnį stabilumą. Dėl to pasirinkę kalnų dviratį su 29 colių ratais galėsite būti tikri, kad važiuojant nelygiu reljefu, miško takeliais, pilnais šaknų ir akmenukų padanga nenuslys nuo nelygaus paviršiaus. Visgi, MBT dviračiai su 27,5 ir 26 colio ratais yra manevringesni, o 27,5 colių ratus turintys dviračiai įsibėgėjama greičiau nei su 29 colių.

Kalnų dviračiai pigiau

Kiekvienas pasivažinėjimą dviračiu įsivaizduojame skirtingai. Vieniems tai ramus laikas minant pedalus parko takeliais ar miesto gatvėmis, kitiems iššūkių kupinas nuotykis nelygiais miško takais. Nepaisant to, kiekvienas dairomės, kur dviračiai pigiau. Užsukę į PowerSport elektroninę parduotuvę ar fizines parduotuves Vilniuje ir Kaune, galite būti tikri, jog jus pasitiks kalnų dviračiai geriausiomis kainomis. Įvairiausių dizainų ir spalvų moteriški ir vyriški kalnų dviračiai iš patikimų gamintojų laukia jūsų PowerSport parduotuvėse. Leiskitės į kelią atsinaujinę.

 

Klientų užduodami klausimai (DUK)

Koks geriausias kalnų dviratis bekelei?

Visureigiams tinka kalnų dviratis su visa pakaba, įvairiomis pavaromis ir didelėmis guminėmis padangomis. Visureigiams taip pat tinka kietas kalnų dviratis su priekine pakaba. Svarbu atsižvelgti į tai, kokiu reljefu važiuosite ir kokiu būdu važinėsite. Be to, svarbu užtikrinti, kad dviratis turėtų kokybišką rėmą ir sudedamąsias dalis, pritaikytas važiuoti vietovėje. Norint gauti geriausią našumą ir vertę už savo pinigus, rekomenduojama ieškoti dviračio, kurio rėmas būtų iš aliuminio arba anglies, aukštos kokybės pakabos sistema, kokybiški diskiniai stabdžiai ir įvairios funkcijos, pavyzdžiui, nuleidžiamieji stulpeliai, reguliuojamos sėdynės atramos ir platesnės rankenos.

Kokio tipo kalnų dviratį turėčiau įsigyti?

Pirkdami kalnų dviratį, svarbiausias veiksnys, į kurį reikia atsižvelgti, yra tai, kokiu dviračiu planuojate važinėti. Skirtingiems važinėjimo kalnų dviračiais tipams reikia skirtingų tipų dviračių. Pavyzdžiui, jei ieškote kalnų dviračio, jums reikės kalnų dviračio, skirto kalnų lenktynėms ir turinčio tokias savybes kaip pilna pakaba ir agresyvi geometrija. Kalnų dviračių krosui reikės kitokio tipo dviračio, pasižyminčio tokiomis savybėmis kaip mažas svoris ir efektyvus pedalų mynimas. Nustačius, kokiu dviračiu planuojate važinėtis, galima nuspręsti, kokio tipo kalnų dviratis geriausiai atitinka jūsų poreikius.

Į kokias savybes turėčiau atkreipti dėmesį pirkdamas kalnų dviratį?

Pirkdami kalnų dviratį turėtumėte ieškoti daiktų su gera pakaba, stipriais stabdžiais, tvirtu rėmu ir vairu, patogia sėdyne, plačiu pavarų diapazonu ir reguliuojamu sėdynės aukščiu. Įsitikinkite, kad dviratis yra gerai subalansuotas, kad juo būtų patogu važiuoti. Taip pat turėtumėte patikrinti ratus ir padangas, taip pat bendrą dviračio svorį. Svarbu, kad dviratis atitiktų jūsų ūgį, todėl įsitikinkite, kad įsigijote tokį, kuris jums tinkamai tinka.

Kaip palaikyti gerą kalnų dviračio būklę?

Kad kalnų dviratis būtų geros būklės, turėtumėte jį reguliariai prižiūrėti. Turėtumėte reguliariai tepti grandinę ir šarnyrus, tikrinti, ar tinkamai veikia stabdžiai ir pavarų sistema. Rėmo ir komponentų valymas padės išvengti korozijos. Apžiūrėkite rėmą, vairą ir grandinę, ar nėra nusidėvėjimo požymių. Reikėtų patikrinti, ar padangos tinkamai pripūstos, patikrinti stipinus ir, jei reikia, sureguliuoti jų sandarumą. Jei yra kokių nors matomų pažeidimų, juos reikėtų kuo greičiau apžiūrėti ir sutaisyti. Taip pat turėtumėte patikrinti ir sureguliuoti visus varžtus, guolius, bėgių perjungiklius ir kitus komponentus, kad užtikrintumėte tinkamą veikimą ir saugumą.

Kokia saugos įranga būtina važiuojant kalnų dviračiu?

Važiuojant kalnų dviračiu svarbu pasirūpinti tinkama saugos įranga. Tai - aukštos kokybės dviratininko šalmas, alkūnių ir kelių apsaugai, pirštinės ir gera dviratininkų batų pora. Taip pat svarbu dėvėti šviesą atspindinčius drabužius ir į trasą pasiimti pirmosios pagalbos vaistinėlę. Būtinai patikrinkite vietos įstatymus, kad įsitikintumėte, jog laikotės jūsų vietovėje galiojančių taisyklių.

SPORTO PREKIŲ PARDUOTUVĖ KAUNE

Ateities pl. 23 b, Kaunas

Darbo laikas I - V:  9.00 - 18.00   VI: 10.00 - 14.00

Reikia patarimo?

arba el. paštu: info@powersport.lt

SPORTO PREKIŲ PARDUOTUVĖ KAUNE

Darbo laikas

I - V:  9.00 - 18.00

VI: 10.00 - 14.00

Ateities pl. 23 b, Kaunas

DVIRAČIŲ SERVISAS
TRENIRUOKLIŲ SERVISAS
ĮRANGOS NUOMA
MONTAVIMAS
GAMYBA
Prekė įsiminta
Prekė pridėta palyginimui

Siekdami užtikrinti geresnę naršymo kokybę, naudojame slapukus. Toliau naršydami mūsų svetainėje sutinkate su jų veikimu. Kitu atveju galite pakeisti savo naršyklės nustatymus ir atsisakyti slapukų veikimo. Plačiau skaitykite: "privatumo politika".