Ritės

Smagi žvejyba su laimikio pilnu kibiru didele dalimi priklauso nuo meškeriotojo turimos ritės.  Kuo pastaroji didesnė, tuo esant ekstremalioms sąlygoms, didesnę žuvį galima pagauti. Visgi, tai ne viskas, ką reikėtų žinoti renkantis rites. Dar vienas svarbus aspektas yra jų rūšis.

  • Spininginės žvejybinės ritės skirtos norintiems žvejoti dugninėmis meškerėmis ar mėgstantiems spiningą.
  • Tolimo užmetimo žvejybinės ritės tinkamos tolimiems užmetimams arba, kai naudojamas lengvas masalas.
  • Jūrinės žvejybinės ritės yra ypač galingos, todėl tobulai tiks didelėms žuvims gaudyti.
  • Muselinės žvejybinės ritės skirtos muselinėms meškerėms.
Filtruoti:
Pristatymas
Kaina
Prekinis ženklas
Tipas
Valo surinkimas
Ritės dydis
Guoliai
Valo perdavimo santykis
Maksimalus tempimas
Svoris
Būgnelio valo talpa
Paskirtis
Filtravimas

Žvejybos ritės pigiau

Norint sugauti nemenką laimikį, prireiks ne tik kokybiškos meškerės, bet ir tinkamos ritės, todėl teisingas jos pasirinkimas yra neatsiejama pasirengimo žvejybai dalis.

Ritės žvejybai turėtų atitikti meškerės tipą. Mažos ritės (1000–2500) montuojamos ant lengvų ir lanksčių plūdinių meškerių bei ant kai kurių lengvų spiningų, o sunkesnėms meškerėms su ilgesniais ir stipresniais valais naudojamos didesnės ritės (3000–12000).

Ričių dalys

Paprastą ritę sudaro dvi pagrindinės dalys: korpusas su ašimi ir būgnu (skirtu vynioti nuo 30 m iki 400 m valams) bei besisukanti šia ašimi rankena. Ant korpuso taip pat yra „kojelė“ ritės tvirtinimui prie meškerės ir stabdžių įtaisas. Ritės dalys gaminamos iš plastiko, keramikos, grafito ir įvairių metalo lydinių. Siekiant užtikrinti dalių ilgaamžiškumą, jos padengiamos chromuotu metalu, teflonu.

Ričių rūšys

Visos ritės yra skirstomos į tris rūšis: inercines, neinercines ir multiplikatorines. Priklausomai nuo žvejybos tipo, pasirenkama viena ar kita ritės rūšis.

Inercinės ritės atsirado anksčiau nei kitos dvi ričių rūšys. Šios ritės būgno sukimosi ašis yra plokštumoje, kuri yra statmena meškerės ašiai. Vienas būgno apsisukimas – lygus vienam valo apsisukimui. Inercinę ritę verta rinktis, jei jums svarbus tiesioginis žvejo kontaktas su jauku. Be to, šios rūšies ritė yra galinga, pasižyminti didele trauka, todėl inercinė ritė tikrai nesulūš, net ir esant didelėms apkrovoms. Inercinės ritės paprastumas lemia priežiūros lengvumą ir palyginti mažas sąnaudas.

Neinercinė ritės – universaliausia ričių rūšis. Užmetant meškerę, neinercinės ritės būgnas su valu nesisuka. Jis užfiksuotas konkrečioje pozicijoje, o valą aplink jį vynioja besisukantis rotorius. Šios rūšies ritės sukimosi ašis irgi statmena meškerės ašiai. Neinercinės ritės pasižymi itin tolimu užmetimu – kai kurie modeliai leidžia savo masalą numesti net virš 100 metrų. Šios rūšies ritės gali būti naudojamos su plūdine ar dugnine meškere bei spiningu.

Multiplikatorinės ritės yra savotiška dviejų ankstesnių modelių samplaika. Būgno sukimosi ašis, kaip ir inercinės ritės, yra plokštumoje, kuri statmena meškerės ašiai. Šios rūšies ritės būgnas irgi sukasi metimo metu, tačiau neturi ypatingos inercinės masės, nes turi gana storą ašį. Multiplikatorinės ritės skirtos trolingui ir spiningui. Galingos trolingo ritės dažniausiai naudojamos žvejybai jūroje. Norint naudoti multiplikatorines rites, prireiks tam tikrų žvejo įgūdžių, tačiau jei neturėjote problemų naudodami inercines rites, pereidami prie multiplikatorinių ričių neturėtumėte patirti didelių sunkumų.

Ričių dydžiai

Priklausomai nuo žūklės būdo, turite pritaikyti jam tinkamus įrankius. Jei domina plūdinė žvejyba, rekomenduojame rinktis rites nuo 1000 iki 3000 dydžio. Dugninei žūklei rekomenduojamos didesnės ritės, turinčios didesnį valo surinkimą – 4000–6000 dydžio. Spiningavimui tinkamos beveik visos ritės nuo 1000–5000 dydžio, priklausomai nuo meškerės dydžio ir masalo svorio. Žvejojant nedideliais masalais, rekomenduojame rinktis rites iki 3000 dydžio. Norint žvejoti lydekas ar starkius džigu, jums prireiks nuo 2500 iki 4000 dydžio ričių. Jei norite sužvejoti lašišą ar šlakį, jums prireiks gerokai galingesnių ričių – 4000–5000 dydžio. Pačias galingiausias rites 4000–12000 rekomenduojame rinktis, jeigu jūsų taikinys – karpis arba šamas.

Rotoriaus greitis

Pagal rotoriaus greitį ritės skirstomos į greitaeiges, jėgines ir universalias. Greitaeigių ričių santykis yra nuo 1:6 iki 1:7,2, tokios ritės skirtos spiningavimui ir jūrinei žūklei. Jėginių ričių santykis yra nuo 1:4 iki 1:4,9, šios ritės dažniausiai naudojamos dugninei arba karpių žvejybai. Universaliųjų ričių santykis yra nuo 1:5 iki 1:5,5, šios ritės tinkamos praktiškai visiems žūklės būdams.

Ritės spiningui

Ritės spiningui yra dviejų rūšių klasikinės ir muilinės. Klasikinės ritės gerai veikia su vidutinio svorio ir sunkiais antgaliais, o muilinės ritės yra jautresnės, skirtos žvejoti lengvesniais antgaliais.

Karpinių ričių pasirinkimo parametrai

Norint išrinkti tinkamiausią karpinę ritę, būtina atkreipti dėmesį į pagrindines jos savybes – būgnelio ir stabdžių sistemos tipą. Long cast tipo būgnelis talpina daugiau nei 300–400 valo ir leidžia atlikti tolimus metimus. Žvejų patogumui sukurta dviguba ritės stabdžių sistema baitrunner leidžia greitai ir patogiai koreguoti ritės frikcijos darbą.

Ritės internetu

Internetinėje parduotuvėje Powersport.lt galite išsirinkti rites visiems žvejybos būdams: spiningavimui, dugninei, plūdinei ar jūrinei žūklei bei rites, skirtas karpių ir šamų žvejybai. Mūsų asortimente rasite įvairių dydžių ričių modelių – nuo mažų iki didelių ričių, skirtų šamų žvejybai ar žvejybai jūroje. Geriausių ričių gamintoju galima vadinti Shimano, kurio ritės išsiskiria ypatinga kokybe. Vos kelių mygtukų spustelėjimu pasirinkta ritė įkris į pirkinių krepšelį, o mes pasirūpinsime patogiu ir greitu prekių pristatymu iki namų durų. Belieka pasirūpinti likusiu žvejybos inventoriumi ir leistis į žūklę.

Klientų užduodami klausimai (DUK)

Kokių tipų yra žvejybos ritės?

Žvejybos ritės būna dviejų kategorijų - spininginės ir masalinės. Spiningo ritės paprastai naudojamos lengvesniems valams ir masalams, o užmetamosios ritės geriau tinka sunkesniems valams ir masalams. Kainos svyruoja nuo 10 iki 100 eurų, priklausomai nuo ritės tipo ir kokybės.

Kokia yra geriausia jūrinės žūklės ritė?

Geriausia ritė jūrinei žvejybai priklauso nuo jūsų biudžeto ir planuojamos žvejybos tipo. Pradedantiesiems žvejams geras pasirinkimas gali būti vidutinio dydžio spiningo ritė su korozijai atspariomis sudedamosiomis dalimis, skirta naudoti sūriame vandenyje. Labiau pažengusiems žvejams geresnis pasirinkimas gali būti sunkiasvorė meškerės ritė. Ieškokite modelių su sandariais guoliais arba korozijai atspariomis dalimis ir didesnių žuvų žvejybai tinkamos talpos virvele. Kokybiškų ričių kainos gali svyruoti nuo maždaug 50 iki daugiau kaip 300 eurų.

Kokių pagrindinių savybių reikia ieškoti žvejybos ritėje?

Ieškodami žvejybos ritės, atkreipkite dėmesį į šias svarbias savybes: pasipriešinimo sistemą, svorį, pavarų santykį, guolių skaičių ir rankenas. Vilkimo sistema turėtų būti sklandžiai veikianti ir pakankamai galinga, kad būtų galima susidoroti su didesnėmis žuvimis. Be to, ritė turėtų būti lengva ir subalansuota, kad mažiau nuvargtų. Pavarų santykis yra labai svarbus, nes nuo jo priklauso, kiek kartų ritė turi apsisukti, kad paimtų liniją. Didelis pavarų perdavimo skaičius leidžia greitai ištraukti liniją, o mažesnis - suteikia daugiau galios kovojant su stipriomis žuvimis. Galiausiai, guolių skaičius ir rankenos konstrukcija gali užtikrinti sklandesnį veikimą ir geresnę ergonomiką.

Kokia yra skirtingų žvejybos ričių linijų talpa?

Žvejybinių ričių linijų talpa labai skiriasi priklausomai nuo jų dydžio ir paskirties. Paprastai užmetamosios ritės talpina 10-30 jardų (9-27 m), spiningavimo ritės - 100-400 jardų (91-366 m), o velkiavimo ritės - 500-2000 jardų (457-1829 m).

Kaip teisingai prižiūrėti žvejybos ritę?

Norėdami tinkamai prižiūrėti savo žvejybos ritę, po kiekvieno naudojimo išvalykite ritę ir valą. Būtinai sutepkite judančias dalis lengva alyva, kad išvengtumėte korozijos. Būtinai pasirūpinkite, kad ant ritės krumpliaračių nebūtų druskos, purvo ir šiukšlių. Prireikus pakeiskite meškerę ir apžiūrėkite meškerės kreipiančiąsias bei ritės guolius, ar nėra nusidėvėjimo požymių. Galiausiai patikrinkite vilkimo sistemą, kad ji veiktų tinkamai.

SPORTO PREKIŲ PARDUOTUVĖ KAUNE

Ateities pl. 23 b, Kaunas

Darbo laikas I - V:  9.00 - 18.00   VI: 10.00 - 14.00

Reikia patarimo?

arba el. paštu: info@powersport.lt

SPORTO PREKIŲ PARDUOTUVĖ KAUNE

Darbo laikas

I - V:  9.00 - 18.00

VI: 10.00 - 14.00

Ateities pl. 23 b, Kaunas

DVIRAČIŲ SERVISAS
TRENIRUOKLIŲ SERVISAS
ĮRANGOS NUOMA
MONTAVIMAS
GAMYBA
Prekė įsiminta
Prekė pridėta palyginimui

Siekdami užtikrinti geresnę naršymo kokybę, naudojame slapukus. Toliau naršydami mūsų svetainėje sutinkate su jų veikimu. Kitu atveju galite pakeisti savo naršyklės nustatymus ir atsisakyti slapukų veikimo. Plačiau skaitykite: "privatumo politika".