Ketindami įsigyti stalo teniso raketę, tikriausiai susidursite su dideliu skirtingų rakečių pasirinkimu, todėl gali kilti klausimas – kaip išsirinkti tinkamą? O galbūt geriau stalo teniso raketę susidėti pačiam? Šiame straipsnyje pateiksime geriausius patarimus, kurie padės išsirinkti ar susidėti idealiausią stalo teniso raketę. Šį tekstą sudaro 3 dalys:

  • Bendrinė stalo teniso rakečių informacija
  • Stalo teniso rakečių pagrindai
  • Stalo teniso rakečių gumos.

1. Bendrinė stalo teniso rakečių informacija

Prieš pradedant, iškart aptarkime vieną populiarų klausimą – ar stalo teniso raketė gali būti bet kokio dydžio? Oficialios stalo teniso taisyklės skelbia, kad raketė gali būti bet kokio dydžio, formos ar svorio, tačiau raketės pagrindas turi būti plokščias ir standus bei pagamintas iš ne mažiau kaip 85% natūralios medienos. Tačiau pastebėsite, jog dauguma rakečių yra labai panašaus dydžio – apie 15 cm skersmens ir 25 cm ilgio, įskaitant rankeną.

Taip pat, turėtume išsiaiškinti – iš ko sudaryta stalo teniso raketė? Stalo teniso raketę sudaro dvi skirtingos dalys:

  • Medinis pagrindas su rankena
  • Stalo teniso raketės gumos tvirtinamos prie abiejų raketės pusių, naudojant vandens pagrindo klijus, o po to apkarpytos taip, kad tolygiai tilptų ant raketės pagrindo.


Dažniausiai gumos klijuojamos ant kempinių, o kempinės klijuojamos ant raketės pagrindo iš abiejų pusių.

Pastaba: kai kurie žaidėjai naudoja gumas be kempinės, tačiau toks pasirinkimas yra labai retas.

Taigi, dabar, kai žinote pagrindus apie stalo teniso raketes, išsiaiškinkime, kaip reikia išsirinkti sau tinkamą stalo teniso raketę.

Pirmiausia turėsite nuspręsti, ar pirksite jau pagamintą raketę, ar susidėliosite ją patys.

Paruoštos, iš anksto surinktos stalo teniso raketės

Paruoštos, iš anksto surinktos raketės tinka žaidėjams, kurie:

  • dar tik pradeda žaisti stalo tenisą;
  • žaidžia tik retkarčiais;
  • žiūri į tai kaip į linksmą veiklą.


Pradedančiam žaidėjui pakaks bet kurios paruoštos, iš anksto surinktos raketės, tačiau mes rekomenduojame įsigyti pripažinto stalo teniso prekės ženklo raketę, pvz., Cornilleau, Dunlop, inSportline, Joola ar Spordas.

Bet jei esate nusiteikę rimtai žaisti stalo tenisą, turėtumėte stalo teniso raketę susidėlioti patys.

Susidėliotos stalo teniso raketės

Patiems susidėlioti raketę rekomenduojame tokiu atveju, jei:

  • bent metus žaidžiate stalo tenisą;
  • ketinate nuolat žaisti, kad tobulintumėte savo įgūdžius;
  • norite žaisti varžybose.

Bet prieš patiems susidėliojant raketę, svarbiausia išsiaiškinti – koks yra jūsų žaidimo stilius?

Ar esate labiau puolimo, ar gynybos stiliaus žaidėjas? O galbūt labiau mėgstate kontratakuoti? Didžioji dauguma žaidėjų iš pradžių turi universalų žaidimo stilių. Taigi, apsvarstę savo žaidimo stilių, būsite pasirengę pereiti į kitą etapą – išsirinkti sau stalo teniso raketės pagrindą.


2. Kaip išsirinkti sau tinkamą stalo teniso raketės pagrindą?

Pirmoje dalyje mes apžvelgėme pagrindinę informaciją apie stalo teniso raketes, ir rekomendavome jums susidėlioti savo raketę. Visgi, jei esate profesionalus žaidėjas, prieš tai turėtumėte atsižvelgti į savo žaidimo stilių. Antroje dalyje, mes atidžiau apžvelgsime, ką reikia žinoti apie stalo teniso rakečių pagrindus ir skirtingus žaidimo stilius, kurie turi įtakos renkantis raketės pagrindą. 

Daugelis nepatyrusių žaidėjų svarsto tik kokio tipo gumas įsigyti ir nepagalvoja apie raketės pagrindą, tačiau šis pasirinkimas – toks pat svarbus kaip ir gumų.

Pirmiausia, ar žinote, iš ko gali būti pagaminti stalo teniso rakečių pagrindai?

Kaip ir minėjome anksčiau, raketės pagrindas turi būti pagamintas iš ne mažiau kaip 85% natūralios medienos. Tačiau stalo teniso taisyklės taip pat leidžia mažus kiekius kitų medžiagų, tokių kaip anglies pluoštas, stiklo pluoštas ar suspaustas popierius, tačiau jos turi sudaryti mažiau nei 7,5% arba 0,35 mm viso storio. 

Anglies pluoštas paprastai naudojamas tam, kad raketės pagrindas būtų kietesnis ir greitesnis, taip pat sudaroma galimybė tiksliau atmušti kamuoliuką. Tačiau šie rakečių pagrindai daug brangesni nei įprasti ir nerekomenduojame jų įsigyti, kol nepasieksite aukštesnio lygio. 

Daugumą rakečių pagrindų sudaro 3, 5 arba 7 medienos sluoksniai, o šiuose sluoksniuose naudojama medienos rūšis taip pat bus vienas pagrindinių raketės efektyvumo veiksnių.

Bet prieš apžvelgdami šiuos variantus, turite nuspręsti kokio stiliaus stalo teniso raketės pagrindą naudosite

Yra du skirtingi rakečių pagrindų variantai:

„Penhold“ stalo teniso rakečių pagrindas

„Penhold“ stiliaus raketės pagrindas skirtas žaidėjams, kurie naudoja „Penhold“ rankenos laikymo metodą. Šio tipo rakečių pagrindai paprastai turi trumpesnę, storesnę rankeną. 

„Penhold“ raketės laikymo metodas – raketės rankena laikoma tarp nykščio ir smiliaus. Šį raketės laikymo stilių dažniausiai naudoja žaidėjai iš Azijos. Nerekomenduojame tokio tipo raketės pagrindo ir rankenos laikymo pradedantiesiems ar vidutinio lygio žaidėjams. Taip laikant rankeną yra sunkiau techniškai atlikti smūgius. 

„Western“ stalo teniso rakečių pagrindas

„Western“ stiliaus rakečių pagrindai yra skirti žaidėjams, kurie naudojasi tiesia rankena ir laiko ją metodu, panašiu į rankos paspaudimą kitam asmeniui. 

Raketės rankena laikoma delne taip, kad raketės pagrindo pradžia atitiktų nykščio ir rodomojo piršto suformuotą „V“ formą. Tai yra metodas, kurį rekomenduojame daugumai žaidėjų.

Taigi, apsisprendę dėl raketės pagrindo stiliaus, dabar turite apsvarstyti – kokios formos rankena jums yra patogesnė?

Rankenos formos pasirinkimas priklauso nuo asmeninių pageidavimų, dažniausiai renkamasi tarp „Anatomic“, „Flared“ arba „Straight“ tipų. Tačiau tai nėra ilgalaikis pasirinkimas, nes yra tikimybė, jog jūsų žaidimo stilius laikui bėgant keisis. Nėra jokių taisyklių ar reikalavimų dėl pačios raketės rankenos, todėl ją modifikuoti galite pagal savo pageidavimus.

Taigi, apsisprendę dėl raketės pagrindo stiliaus ir rankenos formos, turite apsvarstyti – kokio tipo stalo teniso raketės pagrindą turėtumėte pasirinkti?

Jūsų žaidimo stilius padės nustatyti, kurio tipo raketės pagrindą pasirinkti, nes turėtumėte naudoti tokį, kuris atitiks jūsų žaidimo stilių. Paprastai gynybinis žaidėjas renkasi lengvesnę raketę, tuo tarpu universalus žaidėjas – vidutinio svorio raketę, o atakuojančio stiliaus žaidėjas – sunkesnę raketę, kuri padėtų sugeneruoti papildomos galios smūgiuose. Žaidimo stiliai skirstomi:

  • Visapusiškas / kontratakuojantis stilius. Šie rakečių pagrindai susideda iš kietų vidinių medžio sluoksnių su minkštesniais išoriniais sluoksniais. Tokio tipo rakečių pagrindai yra vidutinio greičio ir leidžia geriau kontroliuoti kamuoliuką.
  • Puolimo stilius. Šie rakečių pagrindai yra pusiau standūs, pagaminti iš kietesnių medžio sluoksnių, kurie leis jums sugeneruoti daugiau energijos smūgiuojant.
  • Gynybinis stilius. Šie rakečių pagrindai pagaminti iš minkštų, lanksčių medžio sluoksnių, kurie leis jums geriau valdyti kamuoliuką.

Kai pasirinksite sau tinkantį stalo teniso raketės pagrindą, būsite pasirengę pereiti į kitą etapą, kurį apžvelgsime trečioje dalyje – kokio tipo stalo teniso raketės gumos jums reikia?


3. Kaip išsirinkti sau tinkamą stalo teniso raketės gumą?

Šiame etape daugelis pradedančiųjų ir vidutinio lygio žaidėjų dažnai pasimeta dėl labai didelio stalo teniso rakečių gumų pasirinkimo. Be to, daugelis žaidėjų klaidingai mano, kad naudojant naujausias arba „geriausias“ (ir brangiausias) gumas, jų žaidimo lygis pakils. Tačiau tai yra visiška netiesa ir tikriausiai labiau pakenks jūsų žaidimui nei padės. Šioje straipsnio dalyje paaiškinsime kodėl. 

Pirmiausia, prieš pasirinkdami bet kokią stalo teniso raketės gumą, turite žinoti apie dviejų spalvų taisyklę

Nuo 1986 m. liepos 1 d. stalo teniso taisyklėse teigiama, jog viena raketės pusė turi būti ryškiai raudona, o kita – juoda. Ši taisyklė buvo įvesta dėl to, kad aštuntojo dešimtmečio pabaigoje ir devintojo dešimtmečio pradžioje vis dažniau buvo naudojamos „kombinuotos“ raketės. Tuo metu žaidėjai abiejose raketės pusėse naudojo tos pačios spalvos gumą, tačiau naudojo dvi skirtingas gumos rūšis ir sukiodami raketę padavimo metu, įgaudavo pranašumą prieš varžovą.

1986 m. taisyklės buvo pakeistos taip, kad žaidėjas žinotų, kurią raketės pusę padavimo metu naudoja priešininkas. Taigi, jei planuojate dalyvauti oficialiose stalo teniso varžybose, turite įsigyti tinkamų skirtingų spalvų gumas.

Naujos stalo teniso rakečių gumų naudojimo taisyklės

2019 m. gegužės mėn. vykusiame ITTF kasmetiniame visuotiniame susirinkime buvo susitarta dėl naujos taisyklės, pagal kurią, nuo 2021 m., bus leidžiamos papildomos ryškių spalvų rakečių gumos. Viena raketės pusė vis tiek turės būti juoda, tačiau kita pusė galės būti ryškios spalvos, kuri būtų aiškiai atskiriama nuo juodos ir kamuoliuko spalvos. 

Taip pat turite įsitikinti, kad perkate tik ITTF autorizuotas stalo teniso rakečių gumas.

Tik stalo teniso rakečių gumos, pažymėtos ITTF logotipu, gali būti naudojamos oficialiose stalo teniso varžybose. 

Stalo teniso rakečių gumos – ar jos visos vienodos?

Yra trys pagrindiniai skirtumai, kuriuos turite žinoti:

  • Kempinės storis. Stalo teniso rakečių kempinės yra skirtingo storio. Paprastai, kuo storesnė kempinė, tuo guma bus labiau tinkanti atakuojančio stiliaus žaidėjui. Pavyzdžiui, 2.0 mm ar 2.5 mm storio kempinė labiau tinkama greitesniam kamuoliuko atmušimui ir atakuojančiam žaidimo stiliui, o 1,5 mm storio kempinė leis jums lengviau kontroliuoti kamuoliuką, tačiau atmušimo greitis bus lėtesnis. Raketės guma ir kempinė dažniausiai parduodamos viename komplekte, kad guma ir kempinė atitiktų tą patį žaidimo stilių.
  • Guma klijuojama iškilimais į įšorę. Stalo teniso rakečių gumų iškilimai gali būti klijuojami į išorę arba į vidų. Šiuo atveju tai reiškia, kad lygioji gumos pusė pritvirtinta prie kempinės, o kamuoliukas atmušamas su puse, kurioje yra iškilimai. Iškilimai yra dviejų rūšių - trumpi ir ilgi. Abu atvejai suteikia visiškai skirtingą kamuoliuko atmušimo efektą. Trumpi iškilimai yra labiau tinkami atakuojančio stiliaus žaidėjams, tuo tarpu ilgi iškilimai tinkamesni gynybiniam žaidimo stiliui. Ilgi iškilimai ant raketės taip pat gali padėti jums atmušti atakuojančius smūgius su neįprastos trajektorijos užsukimu, jei sugebėsite įvaldyti šį žaidimo elementą. Tokios gumos tinkamos naudoti su įvairaus storio kempinėmis, tačiau yra ir tokių, kurių ant kempinės klijuoti nereikia. Jos žymimos „OX“, ženklu.
  • Guma klijuojama iškilimais į vidų. Tai yra dažniausiai naudojama gumos rūšis, nes ji leidžia atlikti visus smūgius be papildomos technikos. Šio tipo guma suteiks jums gerą kamuoliuko kontrolę ir leis lengviau atlikti smūgius. 

Taigi, kaip išsirinkti sau tinkamas stalo teniso raketės gumas?

Daugelis pradedančiųjų ir vidutinio lygio žaidėjų nuolat keičia savo naudojamas gumas, ieškodami to „stebuklingo“ ingrediento. Tačiau nuolat keičiant gumas, kiekvieną kartą turėsite per naują priprasti atlikti savo smūgius. Todėl taip niekada neištobulinsite geros smūgio technikos. 

Abiejose raketės pusėse turėtumėte naudoti tos pačios rūšies gumą, nes tai leis atlikti smūgius naudojant tokią pat techniką. Rinkitės stalo teniso rakečių gumas pagal savo žaidimo stilių. Jei dar neišsiaiškinote savo žaidimo stiliaus, rekomenduojame nusipirkti raketę, kuri būtų universali, iki kol suprasite, kuris žaidimo stilius jums labiausiai priimtinas. Stalo teniso rakečių gumos yra maždaug 18 kv.cm dydžio, jas reikia apkarpyti pagal jūsų pasirinkto stalo teniso raketės pagrindo dydį. 

3 pagrindiniai stalo teniso žaidimo stiliai

  • Visapusiškas. Didžioji dauguma žaidėjų atitinka šio žaidimo stilių. Tokio stiliaus žaidėjai turėtų naudoti vidutinio greičio gumą, kuri suteikia gerą kamuoliuko kontrolę.
  • Atakuojantis. Jei esate pažengęs atakuojančio stiliaus, žaidėjas, jums labiau tiks greitesnė guma. Tačiau su greitesne guma, kamuoliuko kontrolė yra prastesnė.
  • Gynybinis. Jei esate gynybinio žaidimo stiliaus žaidėjas, jums tiks lėtesnė guma. Tačiau su lėtesne guma bus sunku atlikti greitus smūgius. 

Kaip dažnai reikėtų keisti stalo teniso rakečių gumas?

Stalo teniso rakečių gumos laikui bėgant nusidėvi, todėl turėsite jas reguliariai keisti. Dulkių dalelės prasiskverbia į gumą, todėl ji praranda lipnumą ir sukibimą su kamuoliuku. Šilumos, šviesos ir oro poveikis taip pat skatina gumos dėvėjimąsį. Rakečių gumas keisti reikia, kai jos pradeda prarasti lipnumą. Rekomenduojame jas keisti bent kartą per metus. 

Comments (0)

No comments at this moment

SPORTO PREKIŲ PARDUOTUVĖ KAUNE

Ateities pl. 23 b, Kaunas

Darbo laikas I - V:  9.00 - 18.00   VI: 10.00 - 14.00

Reikia patarimo?

arba el. paštu: info@powersport.lt

SPORTO PREKIŲ PARDUOTUVĖ KAUNE

Darbo laikas

I - V:  9.00 - 18.00

VI: 10.00 - 14.00

Ateities pl. 23 b, Kaunas

DVIRAČIŲ SERVISAS
TRENIRUOKLIŲ SERVISAS
ĮRANGOS NUOMA
MONTAVIMAS
GAMYBA
Prekė įsiminta
Prekė pridėta palyginimui