Daugelis dar iš mokyklos laikų prisimename sporto salėse prie sienų pritvirtintas „kopėtėles“ dar vadinamas gimnastikos arba švediškomis sienelėmis. Jos naudojamos atliekant prisitraukimus (pritvirtinus papildomą priedą), kabojimui, kitiems įvairiems pratimams. Kai kurie ant jos netgi mokėsi rišti jūrinius mazgus!


Gimnastikos sienelė (švediška sienelė) – medinis įtaisas, tvirtinamas prie sienos ir naudojamas gimnastikos pratimams ar mankštai daryti. Ši sienelė primena plačias, vertikaliai pastatytas tik platesnes kopėčias. Visgi kodėl ji kartais vadinama švediška? Ją XIX a. išrado švedas mokytojas Per Henrik Ling, kurį kankino artritas. Jis norėjo sukurti paprastą įtaisą, kuris padėtų stiprinti raumenis ir padėtų nugarai, ir suvokė terapeutinę tokių treniruočių naudą. Sulaukęs Švedijos karaliaus palaikymo, Per Henrik Ling įkūrė Karališkąjį gimnastikos institutą,kur mokė gimnastikos kaip meno, kuris vėliau tapo sistema,  sėkmingai veikiančia visoje Europoje.


Gimnastikos sienelės dažniausiai sutinkamos sporto salėse ir mokyklose. Ten jos naudojamos kopimui, jėgai ir koordinacijai lavinti. Labiau patyrusių sportininkų jos naudojamos jėgos, lankstumo treniruotėms, pilvo raumenų pratimams. Ji taip pat turi terapeutinę naudą ir gali būti naudojama stuburo sutrikimams gydyti. Švediška sienelė padeda gydant skoliozę, tačiau, prieš pradėdami bet kokius pratimus, pasikonsultuokite su gydytoju ortopedu. Taigi, gimnastikos sienelė puikiai tinka tiek gimnastikos, tiek korekciniams, tiek reabilitacijos pratimams.


Kaip naudoti gimnastikos sienelę?


Švediška sienelė puikiai tinka jėgai ir lankstumui lavinti, tačiau visų pirma derėtų žinoti kaip ją naudoti ir pritaikyti tam, kad išvengtumėte traumų ir sužalojimų. Norint pradėti treniruotis naudojant gimnastikos sienelę, visų pirma reikėtų atsižvelgti į besitreniruojančiojo amžių, sveikatos ir fizinę būklę.


Gal ir kiek neįprasta, tačiau treniruotes pradėti galima dar nuo ankstyvos vaikystės – pirmuosius pratimus atlikti galima nuo vos 6 mėn. amžiaus. Kūdikiui pradėjus šliaužioti, sėdėti, stovėti, jis sienelę gali naudoti bandydamas stotis, sėdėdamas. Tuo metu vaikai nuo vienerių metų gali aktyviai mokytis kopti, kaboti ir taip lavinti savo motorinius įgūdžius. Suaugusieji gimnastikos sienelę naudoti gali norėdami sutvirtinti savo kūną, atlikti tempimo pratimus arba atpalaiduoti nugaros raumenis. Taip pat, pastatyta namuose prie sienos, ji neužims daug naudingos kambario vietos.


Gimnastikos sienelė tiek mažų, tiek vyresnio amžiaus vaikų, tiek suaugusių vyrų ir moterų gali būti naudojama šiems visko kūno stiprinimui skirtiems pratimams:
•    Įvairiems prisitraukimams nugaros raumenų ir bicepsų stiprinimui.
•    Paprastiems pritūpimams rankomis laikantis už skersinio ir pritūpimams stovint ant vienos kojos, kitą koją pakėlus ant žemiausio skersinio.
•    Kabant lenkti, skėsti, sukryžiuoti kojas – taip stiprinami pilvo raumenys.
•    Lenkti kojas atgal kabant veidu į sienelę.
•    Lenkti kojas įvairiais kampais kabant ant žiedų, stengtis iškabėti kuo ilgiau.
•    Kaboti ant skersinio kaip įmanoma ilgiau – taip stiprinami nugaros ir rankų raumenys.
•    Daryti kojų raumenų tempimo pratimus, keliant tai vieną, tai kitą koją prie skersinio ir lenkiantis link jos.


Gimnastikos sienelė taip pat gali būti naudojama ir parkūro (angl. parkour) treniruotėms – ji suteikia kelis skirtingus aukščius šuoliams ir vietą, nuo kurios galite nušokti. Tai – vienas modernesnių švediškos sienelės pritaikymo būdų.


Švediška sienelė – itin universalus įtaisas, padėsiantis jums ne tik išlaikyti ar suformuoti norimas kūno formas, bet ir suteiksiantis jums iššūkį. O, jei nusprendėte įsigyti gimnastikos sienelę savo namams, perkant reikėtų atsižvelgti į jos kokybę, dydį, tvirtinimą, galimybę papildyti ją papildomais aksesuarais. Kadangi dauguma gimnastikos sienelių – medinės, nesunkiai priderinsite ją ir prie savo namų interjero.

Comments (0)

No comments at this moment

SPORTO PREKIŲ PARDUOTUVĖ KAUNE

Ateities pl. 23 b, Kaunas

Darbo laikas I - V:  9.00 - 18.00   VI: 10.00 - 14.00

Reikia patarimo?

arba el. paštu: info@powersport.lt

SPORTO PREKIŲ PARDUOTUVĖ KAUNE

Darbo laikas

I - V:  9.00 - 18.00

VI: 10.00 - 14.00

Ateities pl. 23 b, Kaunas

DVIRAČIŲ SERVISAS
TRENIRUOKLIŲ SERVISAS
ĮRANGOS NUOMA
MONTAVIMAS
GAMYBA
Prekė įsiminta
Prekė pridėta palyginimui